Ryokan

 

Den första dagen i Kyoto har varit en enorm kontrast med Tokyo livet. Så fort vi steg innanför porten till Yuzu-ya  Ryokan kände vi hur lugnet spred sig genom kroppen.  Yuzu-ya betyder citrusfrukt huset och Ryokan är en hotell typ som är speciell för Japan. Jag och familjen började dagen med en promenad till ett litet ramen-hus, där blev vi serverade fin ramen med fläsk kött. I många restauranger är det så att man försöker jobba upp ett bra rykte för sin lilla ramenrestaurang och man lägger ner hela sin själ i arbetet. På vissa ställen råder det till och med tystnads plikt medan man äter men folk strömmar dit ändå för matens skull och inget annat. Inte sällan får man stå i 20 mins köer på de riktigt populära ställena.

Efter maten vandrade vi upp i ett av Kyotos alla tempelområden, det var en häftig upplevelse att vandra mellan de små byggnaderna omsluten av små souvenirer och det inhemska Japanska. När vi hade tagit vår tur upp bland stimmet av kimonoklädda flickor och tempel tog vi oss ner till hotellet igen. På hotellet visade de oss några yukatas som vi klädde på oss innan vi gick till det varma badet. I badet fann vi citrus frukter vilket är årstidens frukt och det är en sak vi skulle mäska mer av under kvällens gång. För till middagen blev vi bjudna på en 7 rätters middag och alla innehöll citrus och rättika. Rättika verkar de vara förtjusta i överallt här i Kyoto då vi även idag blev bjudna på rättika till alla maträtter vi ätit. Det hotellet vi bodde på hade en traditionell Japansk stil och var otroligt charmigt med den ständiga uppassningen som personalen erbjöd. Vid middagen bugade de till oss och bad om ursäkt för att de kom och störde varje gång de gav oss en ny rätt. Det kändes väldigt konstigt då vi i Sverige är vana vid att servitörerna säger ungefär ”och här får du” medan vi får säga tack. Under tiden vi satt och avnjöt våra rättiks-rätter bytte de ut vårt bord i mitten av rummet och la dit två madrasser så vi direkt kunde lägga oss efter vår två timmars middag. Vilket vi också gjorde då vi var helt utslagna efter all mat, badet och upplevelser vi mött på under dagen.

 

Idag startade vi med att checka ut från vårt underbara lilla Ryokan och begav oss till Righa Royal Hotels i centrala kyoto.  Hela denna dag gick till att besöka det vackra Kiyomizu templet som låg beläget hört uppe i bergen över Kyoto. Man kunde på det sättet se ut över både de gamla templena  och den moderna staden. Det var väldigt häftigt att se den kontrasten. På kvällen åt vi middag högst upp i hotellet vilket var en roterande restaurang så vi kunde även här blicka ut över staden.

 

XOXO

Fanny